Concediile pot fi luate și pe credit, cu costuri suplimentare zero, lucru de neconceput în trecut. Totul este să fii foarte calculat şi să știi exact în câte rate poți rambursa. Vechiul credit de vacanță s-a demodat încă din anii de boom economic.
Metamorfozarea lui a fost treptată: cardul de credit, mai scump, dar mai uşor de obţinut, i-a luat inițial locul. Agențiile de turism au apelat apoi la plata în rate. Inovația bancară a mers și mai departe: cardurile multibrand, care permit achitarea vacanțelor pe card în rate fixe prestabilite, fără dobândă.
Şi aici se poate vorbi însă de o împărțire: cardurile care permit utilizarea unui număr fix de rate fără dobândă și doar la anumiți parteneri, iar numărul de rate variază în funcție de înțelegerea dintre cei doi parteneri, așa-numitele carduri multibrand. Urmează cardurile care au o rețea de magazine, societăți partenere, iar în momentul efectuării plății ești întrebat dacă activezi sau nu opțiunea în rate, gen cardul BCR, unde ratele pot merge și până la 24. Cel de-al treilea tip de card este cel care îți permite rambursarea plății în șase rate egale fără să fie necesară existența unui parteneriat, în genul celui de la OTP Bank. Bineînțeles există și cea de-a patra variantă, cea a cardului de credit clasic care permite rambursarea unei sume minime lunare și percepe un cost anual de dobândă.
Cele mai avantajoase se dovedesc a fi însă, cardurile de credit care au parteneriate cu anumite agenții de turism și unde știi dinainte exact care sunt costurile dacă faci exact calculul de rambursare a împrumutului. La ora actuală, de exemplu, există cinci bănci care oferă posibilitatea achitării unui sejur în țară sau în străinătate cu ajutorul unui card multibrand. Acesta permite rambursarea prețului excursiei fără costuri suplimentare - dobândă sau comision. De asemenea, parteneriatele î