NewsSifonul nu este o soluție pentru prepararea micilor, după ce UE va interzice folosirea bicarbonatului în carnea tocată, de la 1 iunie 2013. Alarmați că ar putea rămâne fără mici, românii caută înlocuitori ai afânătorului tradițional, folosit de peste 100 de ani la prepararea mititeilor.
Încercările de a folosi bioxidul de carbon din sifon sau apa minerală nu au dat rezultat. Este nevoie de prea multă apă pentru a furniza cantitatea de CO2 pe care o generează cele 2-3 grame de bicarbonat adăugate la un kilogram de carne de mici tocată. Iar fără bicarbonat, micul devine o chiftea banală, spune Sorin Minea, președintele Romalimenta.
Cum s-a ajuns din nou în situația ca birocația comunitară să ne amendeze tradițiile?
De vină pentru că piața românească a fost luată din nou prin surprindere este lipsa de cooperare între români. Directiva care interzice folosirea bicarbonatului în carnea tocată a fost adoptată în urmă cu un an și jumătate. Patronatele din industria alimentară nu s-au înțeles cu privire la replica pe care să o dea Bruxelles-ului.Directiva interzice aditivii alimentari folosiți la preparatele din carne. Bicarbonatul este un aditiv, dar nu e toxic. Bicarbonatul a fost, însă, interzis pentru că poate masca aciditatea, gustul și mirosul cărnii care începe să se strice. Unii comercianți ar fi putut folosi bicarbonat ca să ascundă ”vechimea” preparatului. De aceea, a fost interzis în carnea tocată proaspătă.
Derogare de la UE
Multe firme au vrut să se revină nu doar asupra bicarbonatului, ci și asupra altor E-uri. Ca urmare, s-a trimis o solicitare la Comisia Europeană, pentru derogare de la control în cazul a 7 aditivi folosiți în România.Specialiștii spun că este aproape exclus ca o astfel de solicitare să aibă succes. Sunt, însă, șanse mari ca bicarbonatul să fie exceptat, cel puțin în ceea ce privește România, pentru că