Restaurat cu fonduri europene, monumentul stă închis în zilele cu cei mai mulți vizitatori.
Oricine călătorește pe drumul european E81 ce leagă Zalăul de Satu Mare, va observa la ieșirea din orașul Ardud, pe malul râului Homorod, ruinele cetății din localitate.
Cetatea a fost construită în 1481 de Bartolomeu Dragfi, viitor voievod al Transilvaniei (1493-1499). Bartolomeu Dragfi este descendent al familiei nobiliare Dragfi de Beltiug, de origine română. Cetatea a fost una dintre cele mai puternice din nordul Transilvaniei, având patru turnuri circulare la colțuri. În 1630, contele Károlyi Sándor, cel care deținea și castelul de la Carei, construiește un castel pe locul fostei cetăți, folosindu-se de pereții și fundația acesteia.
La câțiva pași de cetate, chiar lângă șosea se află un monument închinat contelui Károlyi Sándor. Din falnicul castel de odinioară, azi se mai păstrează doar unul dintre turnuri, refăcut în stil neogotic în anul 1896. Se spune că ar exista un labirint de tuneluri care leagă cetatea de Carei, de Satu Mare sau de Medieșul Aurit. Printr-unul din aceste tuneluri, conform legendelor, ar fi fugit și Francisc Rakoczi al II-lea de urmăritorii săi din armata austriacă, nu înainte de a o blestema pe fiica sa Vilma. Fantoma prințesei își așteaptă și acum salvatorul, bântuind cetatea, mai spune povestea.
Aici, la Ardud, în capela cetății, celebrul poet maghiar Petőfi Sándor s-a căsătorit cu Szendrey Júlia în 1847. Altarul se păstrează la Palatul episcopal romano-catolic din Satu Mare. Peste drum de cetate, pe malul Homorodului există un mic parc și un monument închinat poetului maghiar.
Restaurare pe bani europeni
Până nu demult, turnul cetății era o ruină neîngrijită, plină de bălării și gunoaie, în ciuda potențialului turistic evident.
Astăzi, turnul cetății de la Ardud este renovat grație proiectului Regio „Circ