Banca Centrală Europeană a decis azi tăierea ratei dobânzii-cheie până la cel mai mic nivel din istorie, în condiţiile în care blocul celor 17 naţiuni ale monedei euro se confruntă cu recesiunea.
Boardul BCE s-a întâlnit azi în Bratislava şi a hotărât reducerea ratei dobânzii de bază pentru refinanţare la 0,5%, de la 0,75%, mişcare anticipată de 45 din cei 70 de economişti chestionaţi de Bloomberg.
BCE a menţinut la zero dobânda pentru facilitatea de depozit şi a redus rata pentru facilitatea de împrumut la 1%, de la 1,5%, pentru a păstra simetria în jurul dobânzii de bază.
Preşedintele BCE Mario Draghi a spus săptămâna trecută că este gata să acţioneze dacă perspectivele economice din Europa se înrăutăţesc, iar de atunci inflaţia a coborât consistent, încrederea din mediul de business a scăzut brusc, iar şomajul a crescut.
Analiştii se aşteaptă la măsuri suplimentare din partea BCE.
O tăiere de dobândă este puţin probabil să fie finalul poveştii pentru BCE, spune un economist al Credit Agricole din Paris. „Creşterea economică slabă şi scăderea rapidă a inflaţiei asigură justificarea pentru acţiuni mai îndrăzneţe”, spune economistul.
„O tăiere a dobânzii de bază pentru refinanţare nu va crea singură locuri de muncă. Fără un angajament de noi măsuri neconvenţionale, întâlnirea va arăta deja ca o altă dezamăgire”, spune un economist de la Jefferies International Ltd din Londra.
Încrederea din economie măsurată de Comisia Europeană a picat până la cel mai mic nivel din decembrie, sugerând că executivii din companii şi consumatorii se îndoiesc de revenirea economiei prezisă de Mario Draghi pentru acest an.
De asemenea, inflaţia a încetinit până la 1,2% în aprilie, cel mai mic nivel din februarie 2010 şi consistent sub nivelul de 2% ţintit de BCE.
Peste toate acestea, şomajul din zona euro a crescut până la un nou m