Pentru că data de 4 mai este considerată Ziua Naţională a Inimii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a tras un semnal de alarmă în privinţa bolilor cardiovasculare, care afectează o mare parte din populaţia României. Numai în Dolj, judeţ cu aproape 630.000 de locuitori după ultimul recensământ, sunt în evidenţele medicilor 106.047 pacienţi cu boli cardiovasculare, alţi 2.671 decedând în 2012 din cauza acestor afecţiuni.
Bolile cardiovasculare (Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cardiopatiile reumatismale cronice, cordul pulmonar cronic) reprezintă încă principala cauză de morbiditate şi mortalitate din România. În Europa, ţara noastră se afla pe locul 4 în această privinţă, după Rusia, Ucraina, Moldova, la egalitate cu Bulgaria. De asemenea, boala cardiovasculară este o cauză majoră de handicap şi afecţiuni cronice, reprezentând o povara considerabilă pentru sistemele medicale şi pentru economie, estimându-se la nivel de Uniune Europeană un cost mediu anual total pe cap de locuitor de 370 euro, cu variţiuni de la 50 euro (Malta) la peste 600 euro, în Germania şi Marea Britanie.
Totodată, bolile cardiovasculare determină aproximativ o treime din invaliditatea permanentă, reprezentând 30% din totalul consultaţiilor acordate de medicul de familie. Unul din patru adulţi are o formă de boală cardiovasculară, cele mai dese fiind hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi ateroscleroza. Peste 50% din infarcte şi 75% din accidentele vasculare cerebrale au la bază hipertensiunea arterială.
Pacienţii cu boli cardiovasculare din Dolj
Din datele oferite de DSP, în judeţul Dolj, în 2012 au fost raportate 5.256 de cazuri noi de boli hipertensive, 2.522 cazuri de cardiopatie ischemică, 39 de cazuri de cardiopatii reumatismale cronice şi 127 cazuri de cord pulmonar cronic. În 2012 s-au înregistrat, de asemenea, 822 decese din cauza