Să laşi distracţia pentru un pescuit nu este greu dacă eşti un împătimit al firului întins. Mulţi români, însă, le-au făcut pe amândouă şi au ales să îşi petreacă Ziua Muncii pe malul unei ape. Nu puţini au şi prins ceva peşte şi au sărbătorit, în felul lor, ziua de 1 Mai. Cei mai cu dare de mână, au folosit vaporaşul. În timp ce ei chefuiau pe mal, ambarcaţiunea acţionată cu telecomandă, le ducea momeala „în gura peştelui”.
1 /.
Lume multă pe malul lacurilor de la binecunoscuta fermă Butimanu, situată în comuna cu acelaşi nume, aflată la câţiva kilometri de Bucureşti. Şapte iazuri i-au „momit” pe pescari cu peşte de tot soiul.
„Avem cam tot ce creşte în lacuri: crap, ştiucă, caras...”, se mândreşte unul dintre cei care administrează bălţile. Grupuri de prieteni sau cupluri, majoritatea „de la oraş”, aveau întinse câte şase-opt lansete. Pe cei mai mulţi îi interesa să prindă peşte. Erau, însă, şi unii care „încântau” urechile peştilor cu Guţă sau Adi Minune. Manelele, deranjante pentru ceilalţi, aveau darul de a-i binedispune pe chefliii care „luaseră apă de foc” la bord. Dovada: sticlele de bere, vin şi tărie şi dansurile din buric.
Prietenul la baltă se cunoaşte
Pe unul dintre maluri, Alin Sima, un tânăr de 29 de ani, din Târgovişte, îşi aranja uneltele de pescuit. Venise de curând cu doi prieteni: Sorin Stanciu, de 33 de ani, şi Leonas Anghelescu, de 40 de ani. Primul e din Pucioasa, iar al doilea din Târgovişte. În timp ce Alin şi Sorin „scrutau” luciul apei, Leonas prepara momeala. Avea „mămăligă cu arome”. Ca să îmbie crapul la ac, „bucătarul de baltă” frământa tradiţionala mămăligă cu apă din lac. Îi adăuga, ca şi ingrediente, arome de vanilie sau de crap roşu. „E o reţetă pe care o folosim noi. Pe lângă boabele de porumb”, explică cel mai vârstnic dintre prietenii-pescari. „Reţeta secretă” le-a adus satisfacţii împătimiţi