Masa de Paște devine din ce în ce mai costisitoare. Pe lângă carnea de miel care trebuie să fie nelipsită pe masa de Paște, de fiecare dată se impune și cumpărarea de legume, fructe sau ingrediente pentru prăjiturele. De cele mai multe ori, acestea ajung să coste mai mult decât carnea.
“Mulți vin, se uită și pleacă”, asta spun comercianții din Piața Centrală Târgu Jiu care se plâng de vânzări mici în această perioadă. Deși sperau să facă profit datorită sărbătorilor, comercianții spun că nu mulți sunt cei care și cumpără. Și nu este de mirare. Prețurile au explodat, astfel se face că ceea ce s-ar presupune a fi garnitură pentru carnea de miel, ajunge să coste mai mult decât carnea în sine. Legumele, pe lângă faptul că mare parte sunt aduse din import, au și prețuri ridicate. Comercianții recunosc că au mărit prețurile în această perioadă. “Vând roșii, castraveți, varză verde, ridichii, salată, cam tot ce înseamnă legume. Castraveții de Galați variază între 5 lei și 6 lei, roșia de Italia 8-9 lei, varza 3 lei, ridichile 1,5 lei, salata 1 leu. Nu prea se omoară clienții să cumpere. La unele produse s-au mărit prețurile pentru că sunt de import, au mărit ei prețul, l-am mărit și noi. La anumită cantitate lăsăm din preț, dăm și pe bonuri, numai clientul să vină”, a spus Constantin Luca, comerciant.
Comerciant: Abia facem bani să plătim chiria
Vânzătorii aflați în Piața Centrală din Târgu Jiu vin cu oferte, ademenind astfel potențialii clienți. “Nu au oamenii bani. Eu comercializez legume, de tot felul. Salata o dau trei la un leu, să o pot vinde. Morcovul și ceapa la 2,5 lei. Nu cred că vom avea încasări mai mari acum de sărbători, mă uit cum circulă, se uită, dar nu cumpără. Dai marfa și cu cât o iei. Numai taraba mă costă lunar 430 lei, abia facem bani să plătim chiria”, a spus Costică Avramescu, comerciant în Piața Centrală din Târgu Jiu.
B