Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, presa din Romania a primit de la iepuras, deghizat in Curte Constitutionala, un cadou de exceptie. De acum incolo, ziaristii vor putea fi pedepsiti penal pentru calomie si insulta. Aceasta decizie, in mod straniu, nu a starnit nicio reactie semnificativa in plan intern si absolut nicio reactie externa. Ca si cand presa ramane suspendata intre lumi paralele. Cu libertatea ei cu tot.
Aproape douazeci de ani, daca ne referim doar la perioada post-Ceausescu, organizatiile interne care apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului, inclusiv organizatiile de presa, atatea cate au existat, s-au luptat pentru dezincriminarea calomniei si insultei. Pentru scoaterea lor din Codul penal. In aceasta operatiune, jurnalistii romani au beneficiat de sustinerea activa a organizatiilor internationale si a Guvernelor din Uniunea Europeana si din Statele Unite. Zilele trecute, aproape pe sest, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, dupa o pauza de cativa ani, ca cele doua infractiuni trebuie reactivate. Si, culmea, aceleasi institutii, care in trecut au sustinut ca mentinerea in Codul penal a calomniei si insultei reprezinta o ingradire grava a dreptului la libera exprimare si ca ele il inhiba pe jurnalist, acum sunt lovite de paralizie. Nu au nicio reactie. Ce-i drept, nu exista niciun partid politic care sa fi protestat. Guvernelor si organizatiilor internationale nu li s-a semnalat, de care nimeni din Romania, ca zilele trecute s-a petrecut ceva grav. O veritabila miscare de regres in materie de democratie. Pur si simplu, presa sta agatata intre lumi paralele.
Aceasta ultima lovitura se adauga altora care au venit treptat. Cum mai semnalam si altadata, exista o discriminare, de ani de zile, intre presa audiovizuala, supusa unei legi care ii poate cenzura continutul in numele interesului public, si celelalte forme d