România este pe ultimul loc în UE la libertatea presei. De asemenea, în topul mondial, este la acelaşi nivel cu Burkina Faso şi Mozambic, sub Botswana şi El Salvador.
R. Moldova este considerată în continuare o ţară cu presă parţial liberă şi este situată pe locul 112 din 197 de ţări analizate, după Georgia şi România, dar înaintea Ucrainei.
Libertatea presei a fost în declin anul trecut, ajungând la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, se spune în raportul anual „Libertatea presei” al organizaţiei Freedom House. Potrivit directoarei de proiect Karin Deutsch Karlekar, cercetarea Freedom House a detectat trenduri negative în majoritatea regiunilor lumii. Coreea de Nord şi Turkmenistanul sunt ţările cu cea mai puţină libertate a presei, urmate îndeaproape de Uzbekistan şi Belarus.
Grecia a căzut în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, după Croaţia dar înaintea României care este ţara cu cel mai slab punctaj din Uniunea Europeană, arată un raport. Criza economică este unul din factorii care au afectat libertatea presei în unele ţări europene potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House. Documentul semnalează o derteriorare semnificativă a libertăţii presei pentru Grecia.
Raportul prezentat duminică la Washington analizează situaţia de anul trecut în aproape 200 de state sau teritorii pe care le împarte în funcţie de criterii legislative, politice şi economice, în ţări cu presă liberă, cu presă parţial liberă şi ţări fără libertate a presei.
Una din situaţiile subliniate de raport e cea a Greciei care a căzut în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, adică în cadrul indexului prezentat, de la 30 la 41 de puncte după Croaţia dar înaintea României care este ţara cu cel mai slab punctaj din Uniunea Europeană.
Raportul mai arată că situaţia din Spania s-a înrăutăţit din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate,