Câteva femei din satul ieşean Bodeşti au făcut o tradiţie în ultimii ani din a le instrui pe fetele din comunitate în arta încondeierii ouălor de Paşte.
În Joia Mare, multe gospodine din România se îndeletnicesc cu un meşteşug străvechi: încondeierea ouălor. Fiecare zonă a ţării în care se mai practică încă această tradiţie are specificul ei. La Iaşi, printre motivele tradiţionale se numără steaua, hârleţul cu picioare de cocoş, vârtelniţa sau urechile iepurelui.
În satul ieşean Bodeşti, ziua de joi din Săptămâna Mare nu are însemnătate doar pentru pregătirea ouălor de Paşti, ci reprezintă şi un prilej pentru gospodine să transmită mai departe fiicelor lor obiceiul de încondeiere, moştenit peaceastă cale de-a lungul generaţiilor.
Pentru realizarea bijuteriei vopsite este nevoie de un ou alb cu coaja netedă, ceară curată amestecată cu oxid, vopsea, o chişiţă de aluminiu pe post de penel şi cam un sfert de ceas de răbdare şi concentrare.
„Trebuie să mă raportez mereu la vasul cu ceară fierbinte. Folosesc un tub de aluminiu în care se ţine ceara pentru a desena oul. Mă ajută faptul că privesc oul în plan, nu ca pe un obiect rotund", explică Ana Zăbavă, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Iaşi, şi femeia a cărui entuziasm ajută la păstrarea tehnicii tradiţionale peste generaţii.
Cu un ochi la ce fac femeile cu experienţă şi celălalt la oul lor, fetele tinere îşi încearcă şi ele talentul la acest meşteşug. „Învăţ de la mama mea, am văzut cum a lucrat înainte. Chiar dacă sunt la început, îmi pare foarte uşor. Totul este să fii concentrat şi să îţi dai interesul, restul vine de la sine", spune Mădălina Andrei, o elevă de 17 ani. Foto Incondeierea oului Iasi
Pentru a obţine un model reuşit, gospodinele preferă ca mai întâi să împartă su