Colecţia este formată din bunuri arheologice (288 de piese), monede de argint şi bronz din secolele I –IV d. Hr. (89 de piese), medalii şi plachete cu tematică medicală (767 de piese), respectiv insigne cu tematică medicală (1058 de piese).
Medaliile, plachetele şi insignele româneşti şi străine ilustrează galeria personalităţilor medicale din întreaga lume aflate sub semnul lui Hypocrate şi în slujba omului. Aversul şi reversul medaliilor oferă informaţii importante privind descoperirile ştiinţifice din perspectiva medicinei, înfiinţarea de spitale, organizarea de congrese medicale etc.
Alături de informaţiile pe care le transmit medaliile prezintă şi o valoare artistică, fiind realizate de cei mai prestigioşi gravori şi modelatori din diferite perioade istorice.
Impresionanta colecţie este rodul pasiunii dublate de permanenta şi riguroasa documentare ştiinţifică care i-au însufleţit viaţa pentru aproape o jumătate de veac medicului radiolog băimărean Sasi Nagy Béla (1934-2009).
Potrivit cuvintelor care transmit un adevăr imuabil că „în viaţă nu le poţi avea pe toate” pasiunea doctorului Sasi Nagy Béla, într-o justiţie divină, a fost calea prin care Divinitatea a compensat nedreptăţile şi privaţiunile pe care acesta a trebuit să le îndure în timpul vieţii datorită originii sale „nesănătoase”.
S-a născut în 16 aprilie 1934, la Satu Mare, într-o familie de tradiţie a cărei rădăcini genealogice sunt cunoscute începând din prima jumătate a secolului al XVII-lea. A urmat studiile gimnaziale la Liceul Reformat Maghiar din Satu Mare, unde atât tatăl, cât şi străbunicul au fost profesori de limba şi literatura maghiară. În anul 1951 a dat un concurs de admitere la Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, fiind admis, dar „fără loc” din cauza originii sale. După 2 ani, la insistenţele mamei, a dat admitere la Facultatea de Me