Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat astăzi, în cadrul conferinţei de presă ce are ca temă prezentarea raportului pe inflaţie, că România intră într-un ciclu de reducere a dobânzii. Totuşi, reducerea dobânzii de politică monetară ar stimula investiţiile, dar ar descuraja economisirea.
"România intră într-un ciclu de reducere a dobânzii. Veştile din economie să nu oprească acest ciclu", a declarat guvernatorul BNR, care a precizat că în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie a BNR se va lua o decizie în acest sens.
Mugur Isărescu a spus că deciziile BNR vor ţine cont de mersul economiei, care depinde şi de starea vremii, în sensul că vremea bună va influenţa pozitiv afacerile agricultorilor. Totodată, ciclul de reducere succesivă a dobânzii de politică monetară se va alinia traiectoriei urmate şi de celelalte bănci centrale din statele europene.
Astăzi, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 5,25% pe an. Totodată, Banca Centrală Europeană a coborât dobânda-cheie până la nivelul record de 0,5%. Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţiei pe probleme de politică monetară este programată pe 1 iulie.
Întrebat de ce BNR nu diminuează dobânda-cheie, Mugur Isărescu a afirmat că o asemenea măsură este contraindicată, deoarece ar descuraja economisirea internă, care este insuficientă, şi, în loc să determine o creştere economică, ar genera efectul invers din cazua lipsei de resurse financiare.
"Aici este o suprasimplificare: dacă scad dobânzile, se stimulează investiţile şi imediat avem creştere economică. Investiţiile nu depind numai de dobândă, depind şi de sumele care sunt dedicate investiţiilor. Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare dacă este să ne gândim bine, chiar dacă noi am avut odata 14%, este încă foarte mare, înseamnă că n-ai resurse interne, trebuie să le atrag