Luni, 29 aprilie 2013, de la 18.30 la 20, Victor Ponta a fost invitatul ediţiei speciale a emisiunii Aktualitatea de pe B1 TV, moderată de Andrei Bădin. Alături de Andrei Bădin, mi-am asumat misiunea de autor de interviuri în cadrul acestui talk-show. Nu degeaba am ţinut să precizez: autor de interviuri.
Din cîte se ştie nu sînt un admirator al lui Victor Ponta. Ca analist sau, hai să-i zicem, ca autor de proză politică, în textele din Evenimentul zilei şi în comentariile de la B1 TV, nu mi-am stăpînit deloc pornirea pamfletară manifestată, la mine, încă din 1990, faţă de toţi cei care se scaldă, la un moment dat, în strălucirea de Atotputernici ai zilei.
Mulţi cititori şi telespectatori care-mi ştiu opiniile despre Victor Ponta au rămas nedumeriţi de emisiunile în care premierul a fost invitatul meu în ipostaza de interlocutor al unui interviu. Unii, mai activi pe Internet, au simţit nevoia chiar să-mi reproşeze prestaţia, suspectînd cine ştie ce angajamente ale subsemnatului în virtutea cărora, în loc să-i ard una lui Victor Ponta cu scaunul în cap, l-am întrebat pur şi simplu, cu politeţe. Cum printre cei care mi-au reproşat asta sunt şi oameni cinstiţi, sinceri în nedumerirea lor, spre deosebire de postacii de partid, plătiţi să împărtăşească în scris trăiri precise, ţin să reamintesc aici un adevăr de gazetărie, care-mi guvernează activitatea.
Între comentator şi autor de interviuri există o diferenţă uriaşă, de care nu se prea ţine cont în presa noastră, mai ales la televiziunile de ştiri cu netă orientare propagandistică în favoarea unui partid.
Comentatorul politic îşi exprimă în scris sau prin viu grai opiniile sale despre întîmplările şi personajele scenei noastre politice.
Misiunea sa de esenţă e de a aduce la cunoştinţa cititorului sau a telespectatorului un punct de vedere – al său – desigur – despre un fapt sau un personaj. Misi