Galerie Foto
Programul Erasmus pare a fi cea mai accesibilă cale prin care studenții români pot pleca la studii în străinătate. Anual, aproximativ 4.500 de studenți iau calea străinătății, în topul preferințelor aflându-se țări precum Franța, Germania, Anglia, Italia sau Spania.
Fiind un program finanțat de UE, Erasmus oferă tuturor posibilitatea de a studia într-o altă țară, iar dacă mai adăugăm și faptul că se pot alege țări recunoscute la nivel educațional precum Franța, Anglia sau Germania, atunci, cu siguranță, pentru majoritatea studenților români este o alternativă accesibilă la obținerea unei burse în străinătate. „Nu trebuie să fi copilul cuiva sau să dai din coate pentru a beneficia de o bursă de studiu Erasmus. Tot ce trebuie să faci, ca student, e să îți placă să înveţi și să ai note bune”, spune Andreea Lenghel, studentă plecată prin Erasmus la Napoli, în Italia. Pe ea, la fel ca pe alte mii de studenți, a determinat-o să aplice la acest program dorința de a-și construi o experiență, cât şi dorința de a vedea sistemul educațional și dintr-o altă perspectivă „Nu e tocmai ușor să capeți o anumită experientă în timp ce ești pe băncile facultății, darămite să înțelegi sistemul educaţional din perspectiva unei alte țări. Asta m-a determinat să aplic pentru Erasmus”, a mai adăugat ea.
Contrar așteptărilor, modalitatea de aplicare nu este una dificilă. Andreea s-a decis doar cu o zi înainte de termenul limită să depună dosarul, iar acum e studentă la Napoli. Are numai laude faţă de ceea ce a găsit acolo: studenți din toate colțurile lumii, profesori implicați și peisaje superbe.
Despre partea financiară, Andreea a mărturisit: “Banii sunt întotdeauna o problema… Dar așa cum am fost informată când am semnat contractul financiar, toată suma a fost depusă în contul meu după aproximativ trei săptămâni.”
Erasmus este o experiență de care oric