Din cauza încălzirii globale, numărul fenomenelor meteorologice extreme a crescut, după cum a crescut şi cuantumul pagubelor produse de tornade sau inundaţii în spaţiul european. De aceea, Parlamentul European doreşte adoptarea unei strategii comune care să armonizeze la nivel comunitar măsurile luate în caz de dezastre.
Măsuri comune de gestionare a dezastrelor naturale
Noua Strategie anti-dezastre naturale propusă de Parlamentul European ar urma să coordoneze reacţia statelor membre la impactul încălzirii globale asupra comunităţilor locale. În prima fază, statele comunitare s-au angajat în cadrul unor planuri comune de acţiune premergătoare acestei strategii să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Însă simpla stabilire a unor obiective care să determine încetinirea creşterii temperaturilor medii nu este suficientă.
Parlamentul European precizează într-o poziţie publică recentă că viaţa, sănătatea şi proprietăţile multor oameni sunt deja în pericol din cauza producerii unui număr tot mai mare de fenomene meteorologice extreme. Europa centrală şi de sud trebuie să facă faţă valurilor de căldură, incendiilor de pădure şi secetei. Regiunile din nordul şi nord-estul continentului se confruntă cu inundaţii şi cu eroziunea zonelor de coastă.
Unele ţări iau deja măsuri de combatere a efectelor încălzirii globale. Altele, însă, nu au făcut nimic în acest sens. De aceea, Parlamentul European propune o nouă abordare coordonată la nivelul U.E. Demersul este uşor de înţeles. Lipsa pregătirii autorităţilor într-o ţară sau o regiune poate provoca apariţia unei probleme în altă parte. Consecinţele fenomenelor naturale extreme, cum ar fi inundaţiile, eroziunile şi incendiile de pădure, sunt deseori preocupări comune.
Strategia U.E. ar urma să pună accent pe sprijinirea ţărilor şi localităţilor în elaborarea planuril