Pentru că Spitalul Judeţean şi secţiile acestuia au nevoie de spaţiu, multe unităţi funcţionând în clădiri retrocedate, autorităţile caută soluţii. Recent, Consiliul Judeţean a aprobat transmiterea în administrarea directă a spitalului a unui imobil din municipiu.
Este vorba de un imobil intravilan, în suprafaţă de 540 de metri pătraţi cu construcţie, situat pe strada Poiana, la numărul 5. Acest imobil a fost folosit de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, însă dreptul de administrare a fost retras de Consiliul Judeţean. Reprezentanţii Spitalului Judeţean au cerut administraţiei să le transmită în administrare acest imobil. Deocamdată însă, destinaţie acestuia nu este clară, în documentaţiile aprobate de CJA menţionându-se doar că imobilul va fi folosit în scopuri medicale.
Multe dintre unităţile medicale arădene funcţionează în clădiri retrocedate, aceasta fiind una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical. În clădiri retrocedate se găsesc şi Spitalul de Psihiatrie din Arad, precum şi Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş. Secţia Clinică de Psihiatrie funcţionează într-o clădire retrocedată unei fundaţii.
Potrivit spuselor reprezentanţilor CJA, numai pentru funcţionarea secţiilor de Pneumologie, Psihiatrie Arad şi Psihiatrie Căpâlnaș se plătește în total, annual, o sumă de aproximativ 350.000 de lei, sub formă de chirie. În timp ce banii ar putea fi folosiţi pentru investiţii, clădirile în care se găsesc unităţile medicale nu corespund din punct de vedere al circuitelor medicale și nu îndeplinesc condițiile necesare autorizării. Pentru secţia TBC a fost găsită o soluţie, noul spital pentru tratarea bolilor pneumologice urmând să fie construit pe strada Stephan Ludwing Roth, în Cartierul Grădişte. Suprafaţa pe care se va întinde noua unitate este de 8.006 de metri pătraţi, astfel încât, aceast