Timp de o luna, angajati din mai multe institutii maramuresene au fost obligati sa faca verificari in judet, pentru a vedea cum sunt curatate santurile si rigolele. Amplul control a fost derulat la ordinul ministrului Afacerilor Interne iar concluzia pe care au tras-o autoritatile in urma actiunii e aceea ca autoritatile locale si-au facut mai bine datoria decat in primaverile care au trecut.
"Fata de aceeasi perioada a anilor anteriori, judetul Maramures este mult mai curat. Echipele s-au deplasat in toate cele 76 unitati administrativ-teritoriale, inclusiv in satele apartinatoare . Sunt santuri colmatate in localitati, dar procentul este redus semnificativ fata de anii trecuti. Salubrizarea cursurilor de apa s-a realizat mult mai eficient, chiar daca au fost identificate depozite necontrolate de deseuri”, a relatat prefectul Anton Rohian, care a fost desemnat sef al comisiei de verificare.
Autoritatile au explicat ca numarul rampelor care au fost improvizate pentru deseuri si care au fost descoperite in lunile martie si aprilie e si el mult redus. “Pe raul Tisa, raurile Iza, Mara Lapus, pe Valea Salajului, pe raurile Cisla, Viseu, Sasar, Cavnic, Ruscova, Mara si Cosau starea de salubrizare a cursurilor de apa este satisfacatoare. Au fost identificate si deseuri necontrolate de diferite materiale textile sau plastice, dar si busteni, deseuri de lemn rezultate din taierile de primavara sau deseuri rezultate din demolari. S-au dat termene de remediere a deficientelor constatate, urmand ca dupa data de 8 mai a.c., sa se verifice daca masurile stabilite de membrii comisiei au fost duse la indeplinire", a mai aratat Rohian.
Purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures, Dan Buca, a mentionat ca, pe perioada desfasurarii verificarilor au fost identificate si zone afectate in urma unor exploatari forestiere necontroloate. Pro