Pentru mulţi ziua de 2 mai este o zi ca oricare alta, sau doar numele cunoscutei staţiuni de la mare. Însă această dată nu este o simplă dată din calendar. În plus, un cunoscut parc din Capitală este legat oarecum de numele sărbătorii marcate azi, parcul evidenţiindu-se printr-un trecut inedit.
Astăzi este Ziua Tineretului, sărbătorită, la date diferite, în funcţie de fiecare ţară în parte. România şi-a instituit ziua de 2 Mai ca Zi Naţională a Tineretului, prin lege, în anul 2004. Aceasta după ce în perioada comunistă 2 mai era singura zi de sărbătoare legală pentru tineret.
Una dintre cele mai murdare
În anul 1911, zona pe care s-a construit Parcul Tineretului din Bucureşti era cunoscută sub denumirea de “Mlaştina Cocioc”, sau “Raiul căutătorilor în gunoaie”. Una dintre cele mai insalubre zone ale Capitalei. Un loc mlăştinos, cu vegetaţie sălbatică, şi cu oameni care căutau prin gunoaiele aruncate în groapa denumită Valea Plângerii. Groapa de gunoi atrăgea atenţia francezilor: la începutul secolului XX, jurnalistul francez Frederic Dame menţiona, printre altele, în ceea ce priveşte Bucureştiul, că „gunoiul e transportat o parte în două mari terenuri îngrădite, unul situat pe strada Negru Vodă, celălalt pe strada Tunari, unde gunoiul este ars, iar o parte în nişte gropi imense, una mai sus de Cimitirul Bellu, zisă Valea Plângerii, alta lângă Cimitirul Sfânta Vineri, numită Gropile lui Ouatu“ (volumul „Bucureştiul în 1906“, Editura Paralela 45, 2007).
Fără fund
În această zonă îşi construiseră săracii Bucureştiului cocioabe, sursa lor de supravieţuire fiind constituită din ceea ce găseau în groapa de gunoi. Unii dintre ei, mai “înstăriţi”, creşteau capre.
Legenda spune că atunci când începea să plouă, plângeau şi oamenii de aici, din acest motiv zona fiind supranumită Valea Plângerii. O zonă mlaştinoasă, în care vieţuiau broaşte şi şerp