O analiză a opt principali indicatori economici din ultimii ani publicată de „Economist” îi permite autoarei, Natalia Ciuvaga, să tragă câteva concluzii extrem de importante despre direcţia de dezvoltare a economiei moldoveneşti. Vom reţine doar câteva: dacă migranţii moldoveni nu ar fi atât de numeroşi, rata şomajului, acum sub media din regiune, ar exploda; salariile moldovenilor au crescut în şapte ani cu peste 50 la sută, însă, în termeni reali, creşterea nu a reuşit să acopere inflaţia din aceiaşi perioadă, ceea ce înseamnă că salariile sunt în realitate mai mici raportate de preţuri.
Profitul băncilor moldoveneşti a scăzut cu 25% de la începutul anului ca urmare a majorării cheltuielilor legate de dobânzi şi a veniturilor neaferente dobânzilor, arată un alt articol din „Economist”. Totodată, a scăzut interesul populaţiei pentru împrumuturi, mai notează publicaţia economică precizând că în această perioadă băncile au oferit cu aproape 19 la sută mai puţine credite noi.
„Adevărul” publică un interviu cu academicianul Vasile Anestiade care împlineşte 85 de ani. O lecţie de viaţă şi demnitate este acest interviu în percepţia autorilor. Academia de Ştiinţe a Moldovei trebuie reformată din temelii; integrarea europeană nu se poate face prin promovarea unui idiom fictiv, stalinist (avându-se în vedere idiomul „limba moldovenească”) – sunt doar câteva dintre ideile fundamentale ale savantului împărtăşite ziarului.
„Limba română este una dintre cele 27 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Ce îi împiedică pe guvernanţii de azi să recunoască acest adevăr? Desigur, nişte meschine calcule electorale, care mizează pe ignoranţa unei părţi a populaţiei, pe ura de sine cultivată de propaganda şi educaţia de tip sovietic”, opinează savantul.
Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie astăzi că preşedintel