Cercetarea şi inovaraţia sunt priorităţile strategiei europene de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă. De aceea, Uniunea Europeană va aloca, în 2013, aproape 8,1 miliarde de euro pentru activităţi de cercetare, care vor merge cel mai probabil la cele mai bune astfel de centre de pe continent, pe care le putem vedea în Clasamentul internaţional Webometrics research.webometrics.info.
Statele membre sunt încurajate să investească 3% din PIB în cercetare şi dezvoltare până în 2020 (1% fonduri publice, 2% investiţii private). Această alocare sporită pentru cercetare la nivel european ar genera 3,7 milioane de locuri de muncă şi ar determina o creştere anuală a PIB-ului cu circa 800 de miliarde de euro.
România este codașă în toate rapoartele Eurostat care privesc investițiile în cercetare sau dezvoltare. O sinteză arată că UE a rămas în urmă la acest capitol:investițiile în acest domeniu în ultimii cinci ani sunt în scadere în țările UE, în timp ce în SUA sau Coreea de Sud sunt în creștere.
Ţările care au alocat cel mai mult din PIB pentru cercetare și dezvoltare în 2010 au fost, potrivit Eurostat Finlanda, Portugalia, Danemarca și Germania. Codașele sunt Lituania, Malta, Letonia, Bulgaria și România.
Potrivit Webometrics, cele mai bune centre de cercetare din Europa sunt:
1. Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), Geneva, Elveţia
2. Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CSIC), Spania
3. Societatea Max-Planck pentru Cercetare şi Ştiinţe Avansate, Germania
4. Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS), Franţa
5. Institutul Naţional de Fizică Nucleară, Italia
6. Institutul Naţional de Cercetare în Informatică şi Automatică, Franţa
7. Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNR), Italia
8. Institutul Naţional de Cercetare în Ştiinţe Agronomice (INRA), Franţa @N