Gheorghe Cojocaru: Incidentul de la Varniţa poate fi o reacţie la demararea proiectului moldo-român şi un semnal privind costurile distanţării Moldovei de spaţiul energetic din Est.
Gheorghe Cojocaru: „În plină criză economică şi politică, o veste bună a ajuns în aceste zile la urechea cetăţeanului din Republica Moldova, care are drept sursă nu guvernul de la Chişinău, ci guvernul României: a fost anunţată licitaţia publică pentru construirea conductei de gaze Iaşi-Ungheni, cu o lungime de peste 32 de km, care va permite exportul de gaze din România către Republica Moldova, ca o sursă alternativă la cele existente până acum. Proiectul are o importanţă strategică pentru Republica Moldova, urmărind să asigure realmente securitatea sa energetică, atât de vulnerabilă astăzi, în raport cu factorii de risc de peste Nistru.”
Europa Liberă: Dar tot în aceste zile – cum le-aţi zis, tensionate şi pline de riscuri politice – autorităţile de la Tiraspol provoacă incidentul de la Varniţa, cel puţin, aşa expertiză s-a făcut în mediile analiştilor, mă refer la încercarea de a se instala noi posturi de control fără acordul guvernului de la Chişinău sau OSCE, sau trupelor de pacificare, provocându-se astfel tensiuni periculoase. Vedeţi vreo legătură între ceea ce se întâmplă la Prut şi pe Nistru?
Gheorghe Cojocaru x Gheorghe Cojocaru Gheorghe Cojocaru: „Incidentul de la Varniţa, provocat de administraţia de la Tiraspol, poate fi şi o reacţie la demararea proiectului moldo-român, care are susţinerea Uniunii Europene, urmărind să atenţioneze guvernul asupra unor costuri suplimentare, pe care va trebui să le suporte, în cazul distanţării de spaţiul energetic din Est. În pofida faptului că Tiraspolul oferă o altă explicaţie incidentului de la Varniţa, această reacţie a sa – privită prin prisma proiectului conductei de gaze Iaşi-Ungheni – arată odată în plu