Un pacient din cinci află în urma examenului anatomo-patologic că în glanda extirpată erau celule canceroase. Prezentarea cu întârziere la medic face ca, uneori, boala să fie într-un stadiu avansat.
Patologia tiroidiană trimite, zilnic, cel puţin două persoane sub bisturiu. Tot mai mulţi pacienţi apelează la tratamentul chirurgical al afecţiunilor ce se dezvoltă la nivelul acestei glande fie din motive estetice, fie din considerente medicale, prezentând forme mai grave ale bolii tiroidiene. Cutremurător este faptul că în spatele unei mici cute de grăsime sub bărbie se pot ascunde noduli canceroşi, nu mai puţin de 20% dintre pacienţii trimişi la medic fără observaţie oncologică prezentând tumori.
În 2013, Clinica de Chirurgie a Spitalului „Sfântul Spiridon” a fost destinaţia a peste 200 de pacienţi cu patologie tiroidiană, din toată regiunea Moldovei. Glanda situată la baza gâtului, sub „mărul lui Adam”, secretă hormoni cu roluri foarte importante în buna funcţionare a organismului. Lipsa acestora sau prezenţa lor în exces duce la dezechilibrul stării generale de sănătate şi, în oricare dintre situaţii, se impune urmarea unei sheme de tratament. Mai multe probleme ridică însă hipertiroidiile, în multe cazuri tratamentul medicamentos sau cel cu iod radioactiv rămânând fără rezultate. Atunci, unica soluţie este intervenţia chirurgicală. Operaţia nu mai poate fi evitată dacă glanda este foarte mare, îngreunând procesul de înghiţire şi respiraţie sau în momentul în care bolnavul este diagnosticat cu cancer tiroidian. Nu în cele din urmă, nodulii ce apar la nivelul gâtului pun un semn de întrebare, prezenţa lor nefiind firească. Apariţia unui mici umflături în această zonă nu ar trebui privită cu superficialitate, de multe ori aceasta însoţind o boală cronică. În astfel de situaţii, se recomandă prezentarea la endocrinolog, care, în urma consultului,