Cea mai importantă universitate a Ardealului, dar şi un crater de pe Lună, poartă astăzi numele lui Farkas şi al lui Ianos Bolyai, renumiţii matematicieni tată şi fiu originari dintr-un sat din judeţul Sibiu.
Farkas Bolyai s-a născut la Buia, localitate aflată la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu, pe data de 2 februarie 1778, şi şi-a făcut studiile la Cluj-Napoca, apoi în Germania, la universităţile Jena şi Gottingen. Aici, la Universitatea „Georg August“, s-a împrietenit cu Carl Friedrich Gauss, renumitul matematician cu care, de altfel, va ţine legătura, prin scrisori, tot restul vieţii. Reîntors în Transilvania, predă matematică, fizică şi chimie la Colegiul Evanghelic Reformat din Târgu Mureş.
Farkas redactează două lucrări, privitoare la postulatul lui Euclid, pe care i le trimite lui Gauss. Acesta îi răspunde, remarcând anumite erori de raţionament. „Este totuşi important să arătăm că în scrierile respective se găseşte o idee fundamentală, anume faptul că problema poate fi privită din punctul de vedere nou al independenţei acestei axiome de celelalte axiome. Autor al unei opere originale şi valoroase, introduce noţiuni cu totul noi: a pus bazele teoriei ariilor, a formulat conceptul de «nimic matematic», căruia astăzi îi corespunde «mulţimea vidă», a enunţat idei care formulează teoria mulţimilor“, explică Ştefan Keresztes, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi un pasionat cercetător al istoricului familiei Bolyai.
Precursorul lui Einstein
Ianos, fiul lui Farcas, s-a născut la Cluj-Napoca, pe 15 decembrie 1802. A urmat cursurile Colegiului Reformat din Târgu Mureş şi apoi pe cele ale Facultăţii de Inginerie din cadrul Academiei Militare din Viena. La terminarea facultăţii, revine în ţară ca inginer stagiar la Timişoara.
Ianos Bolyai este considerat fondatorul geometri