Cândva, Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, dicta de la Moscova condiţiile contractelor de furnizare pentru Europa de Est. Acum negociatorii ruşi fac deplasări în Bulgaria sau la Varşovia pentru a semna contracte cu preţuri mai mici, semn că Moscova a înţeles că are mai multă nevoie de piaţa europeană decât Europa de Rusia.
Descoperirea de noi surse de gaze naturale şi proiectele noi de infrastructură de transport au încurajat ţări din Europa de Est precum Bulgaria, Polonia şi Ucraina să forţeze mâna ruşilor.
În toamna anului trecut, Bulgaria a obţinut reducerea cu 20% a preţului gazelor naturale furnizate de Gazprom, scrie The Wall Street Journal. „Nu ne mai pot intimida ca înainte, iar slăbiciunile din negocieri ne-au demonstrat aceasta“, a afirmat fostul ministru de finanţe bulgar Simeon Djankov, care a ajutat la negocieri. „Ne-au lăsat impresia că au mai multă nevoie de noi decât noi de ei şi profităm de aceast lucru“, a explicat el.
Bulgarii nu mai vor să îngheţe din cauza capriciilor Rusiei
Determinarea Bulgariei a venit după ce într-o perioadă geroasă a iernii anului 2009 Rusia a sistat livrările de gaze naturale către Ucraina, un important nod de transport, din cauza unor dispute legate de preţ.
Bulgaria s-a numărat printre ţările cele mai afectate de întrerupere. Sofia s-a angajat atunci să majoreze producţia de energie din surse regenerabile şi a oferit unor mari companii occidentale drepturi de explorare a gazelor naturale din zăcăminte offshore. În 2011, Bulgaria, sprijinită de UE, a început să facă presiuni pentru obţinerea unor preţuri mai mici de la Gazprom.
Oficialii bulgari s-au întâlnit cu omologi polonezi pentru a pune la punct strategii de negocieri cu Rusia.
Unele din discuţiile cu reprezentanţii Gazprom s-au ţinut într-o vilă din epoca sovietică de pe litoralul bulgar.