O echipă de neurocercetători a declarat că secretul unei vieţi mai lungi stă în creierul nostru. Ei au făcut numeroase teste de laborator pe şoareci, care au arătat că, dacă pornesc sau opresc un anumit drum al conexiunilor creierului, aceştia îmbătrânesc mult mai greu.
Donsheng Cai, de la Institutul de Medicină Albert Einstein, care este unul dintre cercetătorii studiului, declară pentru „BusinessInsider“:„Dacă activăm această pistă în hypothalamus, accelerăm îmbătrânirea“.
„Dacă inhibăm această pistă, putem să încetinim procesul îmbătrânirii. Mai multe teste au arătat că acest lucru la o creştere a duratei vieţii de peste 20 la sută, ceea ce e destul de remarcabil.“
Cercetătorii s-au concentrat pe hyperthalamus pentru că se află în regiunea creierului responsabilă pentru creştere şi metabolism, doi factori care pot schimba modul în care noi îmbătrânim.
Cai crede că chimicalele din creier asociate cu boli legate de vârstă, cum ar fi cancerul sau sindromurile metabolice, ar putea juca un mare rol în procesul de îmbătrânire. Acesta menţionează:
„Procesul de îmbătrânire în sine nu este o boală, dar este un factor de risc pentru multe boli. Este mai mult ca o bază pentru dezvoltarea multor boli epidemice, cum ar fi diabetul sau disfuncţiile neurodegenerative.“
În testele cu şoareci, cercetătorii au experimentat cu un complex de proteine care se ocupă cu inflamarea în hypothalamus, pe nume NF-kB. Inflamarea reprezină o reacţie exagerată a sistemului nostru imunitar care răspunde la stres. Inflamarea poate ajuta la vindecarea bolilor, dar prea multă poate fi periculoasă.
Cercetătorul de la Harvard, David Sinclair, a declarat pentru „Nature News“ că aceasta este „o mare descoperire în cercetarea procesului de îmbătrânire“.