În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, un obicei străvechi este urmat în lăcaşurile de cult ortodoxe care păstrează cu sfinţenie tradiţia. Stareţul spală picioarele a 12 vieţuitori din mănăstirea sa. Gestul aminteşte de pilda de smerenie şi curăţenie dată de Iisus Hristos apostolilor săi, înainte de Cina cea de Taină.
La Constanţa, singurul lăcaş de cult care mai păstrează acest ritual este Mănăstirea Dervent, de lângă Ostrov. Slujba este menită a aminti tuturor că nimeni nu este mai presus decât celălalt. „Mănăstirea Dervent este singurul loc din eparhia noastră unde se păstrează această tradiţie, de spălare a picioarelor în Joia Mare“, arată teologul Ionuţ Druche, martor la ritualul de joi, 2 mai.
După spălarea picioarelor, stareţul rosteşte o rugăciune: „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce, după multă mila Ta, Te-ai smerit pe Tine însuţi luând chip de rob; Care în vremea patimilor Tale celor mântuitoare şi făcătoare de viaţă, de bunăvoie ai voit a cina cu Sfintii Tăi Ucenici şi Apostoli, şi după aceea Te-ai încins cu fota şi ai spălat picioarele lor, dându-le lor chip de smerenie şi de dragoste unul către altul, şi ai zis: Precum am făcut Eu vouă, asa şi voi să faceţi unul altuia, însuţi şi acum Stăpâne, vino în mijlocul nevrednicilor robi lor Tăi, care urmăm pildei Tale şi spală toată întinăciunea şi necurăţia sufletelor noastre; ca spălând praful ce s-a lipit de noi prin păcate şi ştergându-ne unul pe altul cu ştergarul dragostei, să putem plăcea Ţie în toate zilele vieţii noastre şi să aflăm mila înaintea Ta“.
Prin înfăptuirea acestui obicei, prelaţii arată că lasă deoparte mândriile trecătoare ale vieţii lumeşti şi se supune unui gest de smerenie. „Doar cei puternici şi împăcaţi cu ei înşişi fac aşa ceva“, spun învăţaţii.
Fotografia redând ritualul de spălare a picioarelor de către Papa Francisc a făcut recent înconjurul lumii, sporind rapi