Cele mai frumoase lăcaşuri de cult din judeţul Călăraşi devin locuri de pelerinaj, în apropierea Paştelui, pentru credincioşii care vin să-şi mărturisească păcatele şi să se roage pentru iertarea lor.
Deşi aşezămintele monahale nu dispun de spaţii de cazare, nimeni nu rămâne negăzduit. Oamenii din zonă sunt deosebit de primitori. O noapte de cazare în gospodăriile localnicilor, chiar dacă nu sunt în regim de pensiune, ajunge să coste 30-40 de lei. Cei care doresc însă condiţii de hotel, au de unde alege. În Călăraşi, pot înnopta plătind de la 140 de lei pentru o persoană la complexul Casa din vis, situat pe strada Portului nr.56. Pe şoseaua Varianta Nord, la motelul Poem, veţi plăti 150 de lei pentru o noapte de cazare. La pensiunea Ada, aflată la 3 kilometri de Călăraşi, în apropierea braţului Borcea şi a graniţei cu oraşul bulgăresc Silistra, preţul este tot de 150 de lei pentru o cameră/noapte.
Libertatea, perla Bărăganului
Unul dintre cele mai căutate locuri de rugăciune din Bărăgan este Mânăstirea Libertatea. Lăcaşul de cult deţine sfinte moaşte de la cei 14.000 de prunci ucişi la Ierusalim din porunca lui Irod, de la Sfinţii Părinţi ucişi de perşi în anul 650 după Hristos şi de la Sfinţii Inochentie şi Focşa din Odessa.
Situată în inima câmpului, la 5 kilometri de satul Coslogeni, mănăstirea Libertatea este recunoscută drept perla Bărăganului, după ce mai bine de 20 de ani biserica a fost părăsită şi au păscut oile în ea. În prezent, aici trăiesc 16 măicuţe la ale căror slujbe vin să se închine credincioşi din aproape toate colţurile ţării.
Biserica Mânăstirii Libertatea a fost, iniţial, biserică de mir, având hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Ridicată în satul Libertatea, între anii 1936-1942, prin străduinţa preotului Nicolae Brebeanu, împreună cu locuitorii aşezării, a fost sfinţită la 26 octombrie 1942, de către Prea