30% din împrumuturile acoperite de băncile slovene sînt „toxice”, restanțe probabil imposibil de recuperat.
Pe 1 mai, de Ziua Muncii, agentia de notare Moody's a tăiat nota de cotare a obligațiunilor Sloveniei, ratingul așa-numitei Angela Merkel, cancelarul german și Borut Pahor, președintele Sloveniei, la întîlnirea lor de la Berlin, la 25 aprilie x Angela Merkel, cancelarul german și Borut Pahor, președintele Sloveniei, la întîlnirea lor de la Berlin, la 25 aprilie „sovereign debt” la nivelul de „junk” (gunoi), obligând noul guvern de la Ljubljana - aflat la putere de numai două luni - sa facă declarații precipitate si să dea asigurări că sistemul bancar al țării este solid si ca Slovenia nu va avea nevoie de o operațiune de salvare de tip bail-out.
Slovenia a fost multa vreme elevul model al UE in chestiuni economice, in egală măsură cu țările baltice si cu Slovacia. Trecută timpuriu la euro, precum Estonia si Slovacia, fosta republică iugoslavă Slovenia ascundea de fapt, in sistemul sau bancar, o serie de probleme structurale, unele moștenite din perioada iugoslavă, altele ivite in timpul tranzitiei. Agenția Moody's notează astfel că 30% din împrumuturile acoperite de bancile slovene sînt „toxice”, restanțe probabil imposibil de recuperat.
Reducerea obligatiunilor garantate de stat in Slovenia la nivelul de „junk” (gunoi) readuce in atenție predictiile celor care au avertizat ca după Cipru, Spania, Grecia, Irlanda si Portugalia - Slovenia este următoarea pe listă in această prăbușire a sistemului bancar european după modelul „principiului dominoului”.
Reducerea ratingului Sloveniei de către una din marile agenții internationale vine imediat dupa ce UE a renunțat la planurile de a crea o agenție de cotare proprie, din pricina dezinteresului piețelor.
Uniunea Europeană caută de mai mulți ani sa creeze prop