Romanii raman traditionalisti in ceea ce privesc obiceiurile pe care le au legate de Sarbatorile Pascale. Este concluzia rezultata din studiul realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES in aprilie 2013 cu privire la obiceiurile, perceptiile si comportamentele romanilor cu prilejul Sarbatorilor Pascale.
Acesta este al patrulea an consecutiv in care Institutul realizeaza o cercetare pe aceasta tema.
Pe un fond de nemultumire mai putin acutizat fata de perioada anterioara Sarbatorilor Pascale din anii precedenti (69% dintre respondenti cred ca tara merge intr-o directie gresita fata de 76% in 2012, 80% in 2011 sau 77% in 2010), cele mai importante perceptii ale romanilor cu privire la aceasta sarbatoare nu s-au modificat in ultimii 4 ani.
In plus, perspectiva financiara in acest an este una mai optimista avand in vedere ca procentul celor care spun ca banii pe care ii au pentru Sarbatorile de Pasti le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii 4 ani – 38% in 2013 fata de 22% in anul 2011.
In acelasi timp, procentul celor care cred ca bugetul pentru aceste sarbatori le este afectat de criza economica este mai mic decat in anii precedenti. Daca in 2011, 72% dintre respondenti apreciau ca bugetul le este afectat in mare si foarte mare masura de criza, iar in 2012 65% dintre intervievati spuneau acelasi lucru, in 2013 cuantumul acestora coboara la 58 de puncte procentuale.
Studiul arata ca:
• Cei mai multi dintre respondenti stiu ca de Pasti crestinii sarbatoresc Invierea lui Isus (86%). Totusi 5% dintre ei spun ca nasterea lui Isus este motivul Sarbatorilor Pascale
• O treime dintre romani spun ca in zona in care locuiesc exista obiceiuri traditionale de Pasti
• 85% dintre respondenti spun ca obisnuiesc sa participe, in mod obis