Criza economică îi afectează în continuare pe patronii vrânceni, care preferă să îşi conserve afacerile decât să se extindă. Deşi mediul economic pare să se fi stabilizat, după cum demonstrează statisticile de la Oficiul Registrului Comerţului, criza din zona europeană se răsfrânge şi asupra afacerilor din Vrancea. Totuşi, statisticile ORC arată o creştere atât a persoanelor fizice autorizate cât şi a persoanelor juridice active din Vrancea.
La sfârşitul lunii martie erau înregistraţi 12.592 comercianţi activi, din care 5.343 de persoane fizice autorizate. Comparativ, în perioada similară din 2012, erau înregistrate 5.019 persoane fizice autorizate dintr-un total de 11.917 de comercianţi activi. „Din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerţului au fost excluse firmele cu suspendare temporară a activităţii, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvenţă, etc.“, precizează Oficiul Registrului Comerţului.
Problemele din economie au fost transpuse în numărul mare de firme care au intrat în insolvenţă şi faliment. Dacă în 2012 erau înregistrate 33 firme care au intrat sub incidenţa legii 85, în 2013 au fost 24 firme. În schimb, a crescut numărul firmelor radiate sau suspendate.
Vrâncenii preferă economiile în dauna investiţiilor
Peste 248 milioane lei este valoarea restanţelor la bănci, cele mai multe pentru împrumuturile în moneda naţională, respectiv 150 milioane lei. Ultimele date publicate de Banca Naţională pentru luna martie arată însă şi o creştere a economiilor păstrate de vrânceni, care au ajuns la 1.630 milioane lei. Vrâncenii par să renunţe la creditele în moneda naţională, în special pe fondul stabilizării cursului de schimb şi preferă împrumuturile în valută. Doar agenţii economici se mai