-AA+A
Mielul şi Sfintele Paşti foto Mesagerul de BNSărbătoarea Învierii Domnului Hristos se apropie cu paşi repezi, momente în care toată lumea se pregăteşte de marele praznic. De la masa festivă de Paşti a fiecărui credincios nu o să lipsească tradiţionalele preparate din carne de miel.
Care este semnificaţia mielului şi a Sfintelor Paşti ne spune preotul Nicolae Conţ din Bistriţa. Acesta, printr-o scurtă cateheză ne va explica semnificaţia mielului şi legătura acestuia cu Sărbătoarea Învierii.
“Cea mai importantă sărbătoare a creştinilor este Învierea Domnului sau Sfintele Paşti. Etimologia cuvântului «Paşti» (în româneşte, de la grecescul «pásha») e necunoscută. Ebraicul «pésah» e legat de verbul «păsah» = a şchiopăta, a sări, a juca într’un picior, a sări peste (a omite), a cruţa; referindu-se la faptul că Dumnezeu „a sărit peste”, „a cruţat” casele fiilor lui Israel. Vulgata îl explică prin id est transitus Domini = „trecerea Domnului” arătând că Dumnezeu a străbătut Egiptul. Sfinţii Părinţi fac referire şi la „trecerea” evreilor prin Marea Roşie, adică de la robie la libertate, dar în acelaşi timp şi o prefigurare a Mântuitorului Hristos, Care „din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer ne-a trecut pe noi” (Canonul Învierii).
La români întâlnim o serie întreagă de obiceiuri specifice sărbătorii Sfintelor Paşti începând cu cele gastronomice şi continuând cu cele religioase şi culturale. Având în vedere apropierea acestui mare praznic împărătesc m-am gândit să vă împărtăşesc câteva informaţii despre legătura sacrificării mielului şi sărbătoarea pascală.
Sacrificarea mielului în Vechiul Testament:
Prima jertfă adusă şi bineprimită de Dumnezeu a fost cea a lui Abel (fiul lui Adam şi Eva) din „întâi-născutele din oile sale” (Fac. 4, 4).
Tot la evrei întâlnim încă de pe vremea lui Noe o împărţire a animalelor în aşa-zisele