Ţinem post, vopsim ouă şi mergem la Înviere. Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, efectuat în aprilie anul acesta arată că cele mai importante percepţii ale românilor cu privire la această sărbătoare nu s-au modificat.
Cercetarea IRES relevă că, faţă de 2012, numărul celor care cred că ţara merge într-o direcţie greşită a scăzut de la 76% la 69% anul acesta. În plus, perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă ţinând cont de numărul repondenţilor care au declarat că au mai mulţi bani în buzunare a crescut de 22% în 2011, la 38% în 2013. În același timp, procentul celor care cred că bugetul pentru aceste sărbători le este afectat de criza economică este mai mic decât în anii precedenți. Astfel, dacă în 2011, 72% din repondenți apreciau că bugetul le este atins în mare și foarte mare măsură de criză, iar în 2012, 65% din intervievați spuneau același lucru, în 2013 cuantumul acestora coboară la 58 de puncte procentuale.
Cercetarea mai arată 86% ştiu că de Paşte creştinii sărbătoresc Învierea lui Isus, însă 5% tot spun că naşterea Mântuitorului este motivul Sărbătorilor Pascale. Un procent din cei intevievaţi crede că moartea lui Isus, 1% consideră că înălţarea lui Isus, în timp ce un alt procent spune că răstignirea. Patru procente au spus că nu ştiu ce semnificaţia are Paştele.
85% din cei intervievaţi au declarat că obişnuiesc să participe în mod obişnuit la slujba de Înviere, iar trei sferturi susţin că vor merge şi în acest an. Doar 59% au declarat că vor merge la biserică în ziua de Paşte.
Unul din cinci repondenţi a mărturisit că s-a spovedit deja, în timp ce 39% au spus că nu obişnuisc să o facă. Aproape 70% din români susţin că ţin post, 9% declară că au ţinut tot postul Paştelui, iar 45% recunosc că nu ţin decât miercurea şi vinerea.
Rugaţi să indice obiceiul cu cea mai mare răspând