NASA ii spune „Trandafirul”, insa in ciuda numelui ce inspira delicatete este vorba despre o furtuna de mari proportii ce a avut loc la polul nord de pe Saturn, informeaza Realitatea.net. Sursa imagine: 9am.ro
„Ochiul” furtunii are un diametru de peste 2.011 kilometri, de 20 de ori mai mare decat un „ochi” al unui uragan de pe Pamant. Vantul din ochiul acestei furtuni are si el o viteza de patru ori mai mare decat cel de pe Terra.
Uimitoarea imagine ce surprinde vartejul a fost colorata pentru ca privitorii sa poata deosebi cu usurinta norii de la altitudine mica (colorati in rosu) de cei de la altitudine mare (colorati cu verde). Specialistii NASA au estimat ca norii aflati pe marginea vartejului circula cu o viteza de 531 km/h.
„Uraganul se invarte in interiorul unui model meteo mare si misterios, cu sase laturi, cunoscut sub numele de hexagon”, sustine NASA. Analiza realizata de Agentie releva ca furtuna, aflandu-se la poli si neavand unde sa se deplaseze, se invartea probabil in acelasi loc de multi ani.
Imaginea a fost realiza de Cassini in incercarea de a surprinde polul nord al lui Saturn cat mai bine. Trecand de echinoctiu in 2009, polul este acum scaldat de lumina Soarelui.
Din cauza ca Saturn are nevoie de 30 de ani pentru a realiza un ciclu complet in jurul Soarelui, echinoctiul are loc odata la 15 ani. De aceea, ultima imagine in care polul nord al planetei a fost luminat de soare a fost realizata in 1981 de Voyager 2.