Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut, la sfârşitul lunii aprilie, cu 0,63% faţă de luna precedentă, ajungând la nivelul de 32,411 miliarde de euro. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,755 miliarde euro, se arată într-un comunicat remis de BNR.
Săptămâna trecută, guvernatorul BNR declara că rezerva de aur ar trebui să rămână la circa 100 de tone pentru că, ori de de câte ori a trecut peste acest nivel, ţara a păţit ceva.
"Eu am o învăţătură. Este cam pesimistă. Deci eu nu vreau să mai crească rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a explicat Mugur Isărescu, la simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu".
Rezervele valutare, în creştere
În cursul lunii aprilie au avut loc intrări de 924 milioane euro, care au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele. Ieşirile au fost de 721 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 30 aprilie 2013, au fost de 36,166 miliarde euro, faţă de 36,386 miliarde euro cât s-au consemnat la finalul lunii anterioare.
În luna mai 2013, plăţile scadente în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează 1,170 miliarde euro.
CITIŢ