*Aceasta au găsit inspectorii sanitari în timpul controalelor premergătoare sărbătorilor pascale.
În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, activitatea de control în sănătate publică s-a materializat în 55 de controale, după cum urmează: nouă controale în laboratoarele de cofetărie; 32 de controale în unităţi desfacere alimente; zece controale în depozite alimentare. Au mai fost controlate patru piețe agroalimentare.
S-a verificat respectarea prevederilor actelor normative privind igiena produselor alimentare, utilizarea aditivilor alimentari în produsele de patiserie-cofetărie specifice sărbătorilor pascale precum și cele privind materialele în contact cu alimentul.
De asemenea, s-a urmărit modul de respectare a condițiilor igienico-sanitare în unități de depozitare, transport și distribuție a produselor alimentare (depozite cu desfacere engros a produselor alimentare), cât și a unităților de desfacere, precum și în unități de comercializare a produselor alimentare tradiționale (supermarketuri), piețe agroalimentare.
Iar neregulile nu au întârziat să apară: nerespectarea normelor de igienă individuală și a obligației angajaților, de a purta echipament de protecție sanitară complet și curat în timpul programului de lucru; nerespectarea normelor de igienă privind condițiile de depozitare a produselor perisabile; nerespectarea normelor de igienă privind instruirea și certificarea personalului angajat în sectorul alimentar, prin cursuri profesionale.
Pentru remedierea acestor neconformități, inspectorii sanitari au acordat consultanță, au făcut recomandări, au stabilit termene de remediere și responsabilități precise, unele deficiențe fiind remediate în timpul controlului, sub directa supraveghere a inspectorilor sanitari. Ca urmare a neconformităților constatate au fost aplicate sancțiuni în valoare de 3.000 lei. De asemenea, i