Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a denunţat ca „inacceptabilă“ alimentarea forţată a prizonierilor aflaţi în greva foamei în centrul centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay.
Preşedintele american Barack Obama ar putea numi un nou manager pentru închisoarea de la Guantanamo care să se ocupe de un eventual transfer al deţinuţilor către alte penitenciare. Obama a promis din nou, marţi, că vrea să închidă centrul militar de detenţie, dar deocamdată se loveşte de opoziţia Congresului. „Pentru mine, nu este o surpriză că avem probleme la Guantanamo. (...). Continui să cred că trebuie să închidem închisoarea. Este important să înţelegem că nu este necesară pentru securitatea Statelor Unite. Costă prea mult şi este ineficientă“, a spus Obama.
100 de deţinuţi din cei 166 care se află în greva foamei la centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay (Cuba) continuă o acţiune de protest ce a început în urmă cu aproape trei luni, a anunţat un purtător de cuvânt.
Dintre cei 100 de grevişti ai foamei înregistraţi, 20 erau alimentaţi prin tuburi introduse în stomac prin fosa nazală, a anunţat locotenent-colonelul Samuel House. Dintre aceşti 20 de deţinuţi, cinci erau spitalizaţi în continuare, dar nu se află într-un „pericol de moarte“, a precizat purtătorul de cuvânt, citat într-un comunicat.
Potrivit avocaţilor, protestul a fost declanşat după ce exemplare de Coran au fost examinat într-un mod considerat blasfemiator de către deţinuţi. Însă, în prezent, cea mai mare parte a protestatarilor denunţă detenţia lor pe termen nelimitat, după aproximativ 11 ani, fără vreo inculpare sau proces.
PRACTICĂ PERCEPUTĂ CA TORTURĂ
În faţa acestei situaţii, Înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului a susţinut că alimentarea forţată a deţinuţilor „nu este în niciun caz acceptabilă“.