Cancan.ro a reusit sa “smulga” de la Gheorghe Mencinicopshi cateva secrete despre masa de Paste. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare spune ca persoanele care au tinut post trebuie sa fie insa cu mare bagare de seama!
Mencinicopschi e de accord ca mielul este prin excelenta alimentul dedicat Pastelui si ca trebuie sa pastram traditia de a-l consuma cu aceasta ocazie.
“In primul rand, mielul ar fi bine sa fie undeva la 14 kilograme. De ce? Pentru ca un miel prea mic, de cinci sase kilograme contine prea multa proteina de tip colagenic. In primul rand nu este spornica, ramene foarte putin dupa ce l-ai preparat, dar mai grav este ca aceasta carne foarte tanara, fiind bogata in colagen, o proteina fara valoare biologica si care se digera foarte greu”, spune specialistul.
El are o recomandare si pentru cei care au tinut Postul Pastelui. “Foarte mare atentie trebuie sa o aiba cei care au tinut post, penbtru ca trecerea de la un post alimentar corect tiunut, deci cantitativ mai redus si cu alimente mai usor de digerat, la o supralaimentatie cu astfel de alimente foarte grase si greu de digerat si combinatii care ingreuneaza si ele digestia, alcoolul care ingreuneaza digestia, tutunul care ingreuneaza digestia ne poate crea mari probleme de sanatate”.
Ce condiment se pun la friptura de miel?
Mencinicopschi spune ca pulpa de miel iese cel mai bine la cuptor si se prepara cu anumite condimente, in special cu acele ierburi amare de genul rozmarinului, salviei sau cicoarei.
“Aceste ierburi amare sunt mentionate chiar si in Biblie si se recomanda pentru ca ajuta si stimuleaza digestia si mai ales secretia bilei, care ajuta la emulsionarea si la digestia grasimilor”, spune nutritionistul. Friptura de miel este mai gustoasa daca se prepara cu anumite condimente, cum ar fi rozmarinul sau salvia
Cat despre ciorba de mi