Inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa fac recomandări pentru procurarea cărnii de miel din care va fi pregătită masa de Paşti.
Regula nr. 1: carnea de miel trebuie să se cumpere numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar, fie că este producător de la ţară, fie că este din piaţă, fie că este de la magazin.
Carnea şi organele sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate.
Aceasta atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificarii, au fost supuse examenelor veterinare antemortem şi postmortem, iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea umană.
Carnea de miel, care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, este marcată cu o marcă de sănătate de forma ovală cu dimensiuni de 6,5/4,5 cm cu următoarele inscripţii: denumirea ţării în partea superioară - ROMANIA sau RO pentru carnea obţinută în abatoare din România; central - numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine; în partea inferioară - abrevierea Comunităţii Europene cu majuscule.
Consumatorilor le este oferită şi posibilitatea achiziţionării directe a mieilor în centrele temporare de sacrificare ce funcţionează până la 5 mai în următoarele locuri: Constanţa - Piaţa Pescăruş şi Pavilionul Expoziţional, Medgidia – str. Pinilor nr. 16 şi str. Mărgăritarului nr. 37, Cernavodă - Piaţa Faleză Canal, Mangalia - fostul I.A.S. Albeşti. De asemenea, se pot sacrifica miei şi în abatorul autorizat sanitar- veterinar din Lumina.
Carnea de miel provenită din centrele de sacrificare temporară este marcată în judeţul Constanţa cu o ştampilă rotundă având diametrul de