Anii ‘80 au reprezentat generaţia de aur a nataţiei băimărene. Erau anii când Baia Mare constituia unul din centrele olimpice ale ţării. Din lotul, la superlativ, al înotătorilor băimăreni, ce au despicat apele bazinelor de înot din întreaga lume, GAZETA de Maramureş prezintă încă un nume: Andreea Szigyarto-Nicolescu.
Andreea Szigyarto este un nume ce constituie încă un argument pentru susţinerea nataţiei băimărene. Şi azi, unele din recordurile naţionale stabilite de ea, în 1984, pe când avea doar doisprezece ani, au rămas nedoborâte.
Andreea începe înotul la şase ani, în 1978, fiind beneficiara unui program intensiv de selecţie a copiilor, ce s-a dezvoltat în acea vreme în Baia Mare. Antrenorii treceau pe la grădiniţele şi şcolile din oraş şi, prin intermediul educatorilor şi învăţătorilor, convingeau cât mai mulţi părinţi să-şi dea copiii la înot.
„Primii mei antrenori, la nivel de performanţă, au fost soţii Deac. Am lucrat în special cu domnul Petre Deac, care a reuşit să-mi inspire dragostea pentru apă şi sport. Un om deosebit, care va rămâne mereu în sufletul meu”, ne mărturiseşte Andreea. Legitimată la C.S.M.S (Clubul Sportiv Municipal Şcolar) Baia Mare, este recrutată de antrenorul Gheorghe Demeca, iar apoi, la scurt timp, este inclusă în lotul naţional. Au urmat ani de pregătire asiduă, două antrenamente pe zi, şase zile pe săptămână, luni întregi de cantonamente, în special la Sinaia, în perioada de toamnă-iarnă, iar vara în Bucureşti, la actualul complex Lia Manoliu. „Pregătirea centralizată a celor care făceam parte din lotul naţional de fond se făcea mai puţin în Baia Mare, însă Baia Mare era centru olimpic de nataţie. Antrenorii băimăreni pregăteau înotători de la Braşov, Suceava, Cluj, sportivi care erau înscrişi la Liceul Vasile Lucaciu.
Începeam sezonul în septembrie, la Baia Mare, în octombrie se p