Una dintre traditiile de Paste pastrata de romani e mancarea specifica sarbatorilor pascal. Drobul de miel e un preparat romanesc fara de care nu prea concepem masa de Paste. Cei care nu obisnuiesc sa manance miel il inlocuiesc cu pui sau porc.
Ingredientele principale sunt maruntaiele de miel, adica organele – ficat, plamani, inima si rinichi –, verdeturi, oua si paine.
Cum se pregateste drobul de miel? Gospodinele spun ca nu este deloc greu de preparat!
Asadar, banatencele obisnuiesc sa il faca dupa urmatoarea reteta:
Se ia organele si se fierb (unele gospodine nu folosesc si rinichii). Se lasa apoi la racit si dupa ce s-au racit se macina sau se maruntesc la robot. Se caleste ceapa. Se pune usturoi verde tocat sau cativa catei de usturoi, iar dupa aceea verdeturile si condimentele: o legatura de patrunjel verde, putin marar, piper, sare, putina paine inmuiata in apa calduta, ou crud. Toate acestea se amesteca cu putin din grasimea in care a fost calita ceapa. Separat se fierb oua tari, care se aranjeaza in compozitie, la rand, pe mijlocul drobului.
Separat, pe o tava tapetata cu putin ulei, se intinde prapurul de la miel, dar nu inainte sa fie lasat in prealabil in apa calduta. Compozitia se inveleste cu prapurul de miel si apoi se da la cuptor, pana se rumeneste si capata o culoare auriu-maronie pe deasupra.
Este numai bun de pus pe masa de Paste, alaturi de pasca, oua rosii si cozonac.
In lume mai exista preparate asemanatoare cu drobul de miel, cel mai cunoscut fiind haggis-ul scotian, care se fierbe in burta de oaie si nu are atatea verdeturi. Americanii nu au voie sa manance nici drob, dar nici haggis, deoarece in SUA este interzis importul si pregatirea pentru consumul uman al plamanilor de oaie.
Una dintre traditiile de Paste pastrata de romani e mancarea specifica sarbatorilor pascal. Drobul de miel e un prepara