Osemintele umane descoperite de oamenii de știință în cursul anului trecut dovedesc că primii coloniști britanici din America de Nord au fost nevoiți să recurgă la canibalism în timpul iernii dintre anii 1609-1610.
Oamenii de știință au găsit tăieturi neobișnuite, foarte asemănătoare cu măcelăritul cărnii, pe oasele găsite aruncate într-o groapă.
Au fost descoperite acolo craniul și tibia, vechi de 400 de ani, aparținând, după toate probabilitățile, unei adolescente din James Fort, Virginia, prima parte a coloniei Jamestown.
Aceste rămășițe au fost dezgropate anul trecut.
Dovezile indică dezmembrarea și dezosarea acestui trup, precizează antropologul specializat în medicină legală Doug Owsley de la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian din Washington.
Documentele scrise sugerau de multă vreme că britanicii, disperați, au ajuns să practice canibalismul, însă nicio dovadă concretă descoperită până acum nu părea să probeze fără putință de tăgadă această ipoteză.
Descoperirea osemintelor fetei de 14 ani reprezintă prima astfel de posibilă dovadă științifică de care oamenii de știință aveau nevoie pentru a-și susține și argumenta teoriile.
Cercetătorii de la Smithsonian au emis ipoteza conform căreia tânăra în cauză ar fi devenit hrană pentru o comunitate întreagă care se străduia să supraviețuiască iernii dure dintre anii 1609-1610, desemnată de istorici cu apelativul “starving time” (vremea foametei).
Semnele lăsate pe oase indică și faptul că limba și țesutul facial al fetei au fost îndepărtate.
“Intenția clară a fost de îndepărtare a creierului și țesutului facial pentru consum”,
a precizat unul dintre cercetători.
“Oamenii aceștia se aflau în circumstanțe teribile. Orice carne disponibilă ar fi fost folosită”.
De asemenea, toate semnele sugerează că tranșarea tinerei de 14 ani a fost o muncă f