Medicii avertizează că excesul de mâncare şi băuturi alcoolice vă poate costa scump. Potrivit acestora, mâncarea grasă şi în cantităţi mari, dar şi alcoolul pot acutiza afecţiunile deja existente sau pot duce la apariţia altora noi. Masa îmbelşugată de Paşte ar putea avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ţinut post îndelungat, spune medicul internist Constantin Barbu. „Trecerea de la o perioadă de restricţii alimentare la una de abundenţă calorică cu consum de grăsimi şi, nu în ultimul rând, de alcool, poate provoca o serie de afecţiuni biliare sau chiar pancreatice. Dincolo de preocuparea ca alimentele să fie proaspete şi calitative, trebuie să aveţi grijă la consumul de ouă. Nu trebuie consumate mai mult de 2 ouă pe zi, iar după, nu mai este recomandat să se consume alimente care conţin ouă. De preferat este să consumaţi borş de miel, friptură pe grătar sau la cuptor şi nu cea prăjită în ulei. Friptura trebuie asezonată cu salate. De asemenea, consumul de legume şi fructe în această perioadă este foarte important, cât şi efortul fizic. Este recomandat să aveţi ceaiuri din plante medicinale, cum ar fi sunătoarea, gălbenelele, anghinarea, dar şi medicamente ca Omeprazol, Bilichol, Creon şi No-Spa”, recomandă medicul internist Constantin Barbu, din cadrul Spitalului Municipal Adjud.
Şi specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) fac o serie de recomandări pentru sărbătorile pascale. „Reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, produse din carne tocată sau prăjeli poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. Această alimentaţie trebuie evitată, pe cât posibil, şi de persoanele care suferă de afecţi-uni digestive, respectiv gastrită sau ulcer, afecţiuni hepatice sau pancreatice. Bolnavii care suferă de diabet nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de doctori, iar printre alimentele pe care ar trebui să le ocoleas