Un bilanț dramatic al Organizației Națiunilor Unite dat publicității astăzi și citat de agenția Mediafax precizează că, în intervalul octombrie 2010 – aprilie 2012, 258 000 de somalezi, dintre care jumătate copii cu vârsta sub cinci ani, au murit de foame, ca urmare a unei crize alimentare severe cu care s-a confruntat țara timp de mai bine de șase luni și ale cărei urmări pe termen lung sunt extrem de dificil de cuantificat.
Foametea şi insecuritatea alimentară din Somalia au fost semnalate cu maximum de îngrijorare în raportul realizat de FAO, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Reţeaua de Alertă pentru Foamete (Fews-Net), finanţată de Statele Unite.
Potrivit acestei “prime estimări ştiinţifice” cu privire la bilanţul crizei alimentare, “4,6% din populaţia totală şi 10% dintre copiii cu vârsta de până în cinci ani au murit în sudul şi centrul Somaliei”.
În regiunile Shebelle Inferior, Mogadiscio şi Bay, cele mai grav afectate, criza alimentară a făcut cele mai numeroase victime, procentele avansate situându-se între 13% și 18,7% din totalul copiilor cu vârsta mai mică de cinci ani.
Foametea a cauzat în total “aproximativ 30.000 de morţi (…) pe lună în perioada mai-august”, potrivit studiului citat.
“Aceste date se adaugă celor 290.000 de presupuse decese, de referinţă, ce au avut loc în zonă în perioada respectivă. Această mortalitate considerată de referinţă, care include decese legate de conflictul (somalez), reprezintă un nivel de mortalitate de două ori mai mare decât media Africii Subsahariene“,
au subliniat autorii studiului.
Acest bilanţ este superior celui al foametei înregistrate în 1992 în Somalia, cu un bilanţ estimat la aproximativ 220.000 de persoane în decurs de un an.
“Această foamete precedentă este considerată cea mai gravă, deoarece a murit un procent mai important din populaţi