Sigur, din ce în ce mai mulţi oameni, inclusiv în România, ating vârsta de 100 de ani. Dar Marga Ştefănescu este singura creatoare de benzi desenate din lume care a împlinit această frumoasă vârstă!
S-a născut pe 25 martie 1913 la Bucureşti. A moştenit talentul de graficiană de la tatăl său, Eugeniu Ştefănescu – Est (2 martie 1881, Craiova - 12 martie 1980, Galaţi), de profesie judecător şi avocat, dar poet şi caricaturist prin vocaţie.
Total necunoscut pentru generaţiile de azi, Eugeniu Ştefănescu a fost un poet simbolist de la începutul secolului XX, suficient de important pentru a fi menţionat de George Călinescu în Istoria sa. Prin 1903 era în Franţa, frecventând boema pariziană şi publicând caricaturi în reviste precum L'Assiette au beurre, L'Indiscret, LaChronique amusante. În paralel cu activitatea sa de magistrat desenează, pictează, scrie, publicând romane, volume de poezii şi traduceri din limba franceză.
Se căsătoreşte cu Virginia Malcoci, cu care va avea doi copii: pe Margareta şi pe Miron. Din păcate, soţia decedează iar cei doi copii vor fi crescuţi de o mătuşă, profesoară la pensionul de fete Notre Dame din Bucureşti.
Talentată la desen, aşa cum am menţionat, Marga(reta) Ştefănescu a frecventat cursurile Academiei de Arte Frumoase, între 1936-1940 şi a lucrat, în paralel, ca graficiană la Straja Ţării (organizaţia oficială de copii şi tineret, patronată de regele Carol al II-lea).
Apoi, când organizaţia a fost desfiinţată, Marga Ştefănescu s-a angajat la editura Bucur Ciobanul (a romancierului Mihail Drumeş) unde a desenat coperţi şi ilustraţii la peste 100 de cărţi apărute în colecţia „Biblioteca Bucuria Copiilor – cele mai frumoase poveşti din lumea întreagă”. Concomitent, publică desene şi caricaturi în revista pentru femei Mariana sau în revistele umoristice Păcală şi Nastratin.
Dar notorietatea naţională i-au ad