Greutatea excesivă a copilului trebuie să fie un prim semnal de alarmă pentru părinţi. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că sunt multiple cauzele care îi fac pe copii să se îngraşe. Aceştia consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă” în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, dar şi dulciuri, sucuri ori mâncăruri de tip fast food. Şi stilul de viaţă sedentar contribuie la îngrăşarea copiilor, ei petrecând prea mult timp în casă, în faţa televizorului, a computerului, în defavoarea activităţilor fizice în aer liber.
„Obezitatea poate avea ca şi cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea şi calitatea alimentelor, ritmul masticaţiei. Există tabele în funcţie de înălţime, greutate, vârstă, sex, pe baza cărora se poate determina exact dacă un copil este obez sau nu. Există multiple complicaţii ale obezităţii, cum ar fi: complicaţiile psiho-sociale: afectarea conştiinţei de sine, sentimente de inferioritate şi respingere din partea colectivităţii, frustrare, depresie; complicaţii respiratorii, cum ar fi respiraţia mai dificilă; complicaţii locomotorii: picior plat, genunchi în forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, dureri articulare; complicaţii metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsi-milor şi glucidelor; complicaţii cardiovasculare: hipertensiune arterială, arterioscleroză, cardiopatie ischemică”, spun specialiştii din cadrul DSP.
Pentru a preveni obezitatea la copii, specia-liştii fac o serie de recomandări părinţilor. „La pregătirea mâncărurilor să se prefere fierberea, coa-cerea, pregătirea în cuptor sau la grătar. Să se ţină cont de preferinţele culinare ale copiilor. Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc