La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Cu aceatăocazie, ClubulRomân de Presă a transmis un mesajprin care se spunecă ,,Jurnalismul creativ şi managementul inspirat trebuie să fie căile de relansare ale mass-media româneşti, 3 mai fiind un bun moment simbolic pentru exprimarea publică a acestor obiective. Invocarea în continuare a «crizei», după câţiva ani nefaşti pentru presă, este un drum înfundat, o abordare negativă şi folosirea sa nu poate fi o scuză pentru incapacitatea de a găsi soluţii de redresare, altele decât tăierile de costuri. Jurnalismul din România trebuie să redevină acum, nu într-un viitor nedefinit, o forţă şi această stare de fapt trebuie să consacre prin recunoaşterea şi stimularea valorilor individuale, respectarea normelor etice şi a relaţiilor contractuale".
De asemenea, CRP crede că "sprijinul din partea autorităţilor, acordat în spiritul şi după regulile europene este util, pentru că predictibilităţile financiare şi legislative sunt cele care fac ordine într-un mediu economic încă fragil. Dincolo de constrângerile realităţii, libertatea de exprimare trebuie apărată prin toate mijloacele decente şi administrată inteligent" şi că "excesele" făcute în numele libertăţii de exprimare "nu se justifică, după cum şi limitările sunt abuzive".