Eroi au fost/ Eroi sunt încă
Între personajele, care au ilustrat istoria Bucureştilor şi a ţării, se află desigur şi militarii, oştenii care, în diferite momente cruciale, şi-au adus o contribuţie majoră. De fapt, paginile istoriei româneşti amintesc numeroşi conducători de oşti, domni sau căpetenii ale armatei, mulţi dintre ei deveniţi eroi. Unii dintre aceşti mari generali s-au distins nu numai prin calităţi militare, ci şi prin temeritate, spirit de sacrificiu, ceea ce a făcut să „binemerite” de la urmaşi. Unii dintre ei s-au făcut remarcaţi şi în viaţa politică, culturală.
Cele mai importante momente ale istoriei româneşti moderne şi-au găsit asemenea personalităţi, ale căror nume au fost imortalizate în denumirile unor străzi şi bulevarde, dintre care vom aminti selectiv câteva.
REVOLUŢIA DE LA 1848
Strada Christian Tell
După ce îşi începe cariera militară în armata turcească, împreună cu Ion Ghica şi Nicolae Bălcescu, Christian Tell (1808-1884) a pus bazele Societăţii secrete „Frăţia” care a jucat un rol important în declanşarea Revoluţiei de la 1848. La izbucnirea acesteia, Christian Tell a mobilizat trupele pe care le comandă în sprijinul revoluţionarilor din Ţara Românească, fiind supranumit „sabia revoluţiei”. S-a numărat printre cei cinci membri ai Guvernului provizoriu şi ai locotenenţei domneşti. A militat pentru înfiinţarea şi înzestrarea Gărzii Naţionale, fiind înaintat la gradul de general. După înfrângerea revoluţiei, Christian Tell a fost exilat în insula Chios. După întoarcere a fost participant activ la mişcarea unionistă. A fost de mai multe ori ministru, între 1862 şi 1876.
Bulevardul Gheorghe Magheru
După ce a activat în oastea lui Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru (1802- 1880) a devenit ministru de finanţe în cabinetul revoluţionar din Ţara Românească în anul 1848 şi comandan