Saptamana Mare este ultima perioada care marcheaza Postul Pastelui. In fiecare zi din aceasta saptamana, credinciosii merg la slujbele bisericesti, numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe Pamant.
In aceasta perioada, pana la Invierea Domnului, credinta si obiceiurile romanilor se intalnesc. Cateva sfaturi duhovnicesti pe care oamenii ar trebui sa le respecte cu sfintenie, i-ar putea ajuta sa aiba sanatate si prosperitate in toata perioada anului. Credinciosii merg la Biserica pentru a se spovedi si pentru a primi Sfanta Impartasanie. Din batrani, sunt respectate cateva traditii care sunt acceptate si de Biserica Ortodoxa.
Innodarea snurului la Denia celor 12 Evanghelii. In Joia Mare, oamenii merg la Biserica, unde se desfasoara Denia celor 12 Evanghelii. Acolo, femeile fac noduri pe o sfoara sau ata, unul dupa fiecare Evanghelie. Si, atunci cand vor sa li se indeplineasca o dorinta sau la vreme de incercare, ele se desfac. Fetele nemaritate pun snurul sub perna pentru a-si visa ursitul.
Pomana data peste mormant. Un alt obicei este legat de pomenirea celor morti. Oamenii impart cani, traditia vorbeste despre Canile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeste. In popor se mai spune ca este bine sa se aprinda o lumanare la mormant sau in curtea casei pentru ca, in ultima zi de pomenire a mortilor din Postul Mare, cei plecati se intorc acasa.
Vinerea Patimilor
În această zi, se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricosătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.
Biserica numeşte Patimile Domnului: sfinte - pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinţilor, sfinţenia însăşi; mântuitoare - pentru că ele sunt preţul c