Placerea de a manca bine, dupa o lunga perioada de post, depaseste, de multe ori, instinctul de conservare, ceea ce creeaza consecinte extrem de neplacute. Sfintele Sarbatori de Pasti reprezinta pentru multi romani momente mult asteptate, prilej de apropiere de cei dragi, prilej de bucurie si speranta dupa saptamani de reculegere si post.
De multe ori, insa, marile sarbatori crestine din an nu sunt urmate de linistea sufleteasca si bucuria pe care ar trebui sa o lase in urma astfel de evenimente, ci de suferinta determinata de alterarea starii de sanatate. Medicii afirma ca niciodata pe parcursul anului camerele de garda ale urgentelor nu sunt asaltate de atatia pacienti, ca in perioada marilor sarbatori crestine din an. Dupa febra cumparaturilor, a cadourilor care au intrat in traditie ca „darul iepurasului”, multi gasesc firesc sa isi acorde o „recompensa”, nu de putine ori exagerata, o „recompensa” ce inseamna o masa copioasa, stropita din belsug de alcool. Prin particularitatile nutritiei romanesti, in perioada Sarbatorii de Pasti se consuma si o serie de produse grase, greu de digerat, dar extrem de placute la gust.
Cum va adaptati organismul dupa Post
Pentru credinciosi, alimentatia in timpul sarbatorii Pastelui vine dupa saptamani de post, perioada in care tubul digestiv se adapteaza la alimentatia restrictionata. Reluarea hranirii cu produse intens condimentate sau grase este asociata, adesea, cu cantitati crescute de bauturi alcoolice, ceea ce creeaza dificultati de digestie, organismul nefiind pregatit sa faca fata, brusc, unor astfel de solicitari. Din aceste considerente apar greturi, senzatii de voma, colici biliare, dureri de cap, dureri abdominale difuze, indispozitie de alimentare etc. Manifestarile mentionate pot aparea si la persoanele care nu au tinut post, dar care, prin excesele nedietetice, suprasolicita actul de diges