Majoritatea românilor ştiu că de Paşte sărbătoresc Învierea lui Iisus, însă 5% dintre ei spun că această sărbătoare creştină este legată de naşterea Mântuitorului, potrivit unui sondaj IRES care mai arată că 85% dintre intervievaţi susţin că participă, în mod obișnuit, la slujba de Înviere.
Trei sferturi dintre respondenţi vor merge, și în acest an, la acestă slujbă, mai puțini (59%) fiind cei care obișnuiesc să meargă la biserică în ziua de Paște, conform aceleiaşi cercetări.
O treime dintre români spun că în zona în care locuiesc există obiceiuri tradiționale de Paști, mai relevă sondajul.
În acest context, peste trei sferturi dintre respondenți (78%) spun că vor merge, în acest an, să ia Paști. De asemenea, unul din cinci respondenți s-a spovedit deja, 40% susţin că urmează să o facă, iar 39% recunosc că nu practică acest obicei.
Totodată, aproape 70% dintre români spun că țin post: 9% declară că țin tot Postul Paștilor, 45% recunosc că obișnuiesc să postească doar în zilele de miercuri și vineri, iar 14% vor să postească în Vinerea Mare. Procentul celor care susțin că nu obișnuiesc să țină post, 29%, este în ușoară creștere față de anii precedenți.
Cercetarea a vizat şi meniul românilor de Paşte. Astfel, 43% dintre respondenți spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, iar 45% consumă miel cu ocazia Paștilor. Totodată, 42% intenționează să cumpere miel în acest an. Peste 20% dintre cei chestionați vor cheltui pentru mielul din acest an între 200 și 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei.
De Paște, cea mai consumată băutură este vinul de casă (48%), urmată de bere (15%) sau țuică (9%). Pe de altă parte, 16% dintre cei chestionați susțin că în familia lor, de Paști, nu se consumă băuturi alcoolice, arată sondajul.
Marea majoritate a respondenţilor, mai precis 95%, vopsesc și în acest an ouă pentru Paşte, iar în privinţa